DIRECT CONTACT?
BEL ONS: (0418) 58 70 70

Herbestemming van bestaande gebouwen – 1. Klooster Hilversum

Herbestemming van bestaande gebouwen – 1. Klooster Hilversum

De levensduur van gebouwen is meestal veel langer dan wat genoemd kan worden “de bestemmingsduur”. Aan een andere bestemming worden meestal andere eisen gesteld. Soms in de wetenschap vooraf dat er over niet al te lange tijd opnieuw een herbestemming nodig zal zijn.

Een herbestemming van een gebouw betekent verbouwen. Uiteraard met toepassing van Moderne Afbouw Technieken en daar ligt dan ook de kracht van MAT Afbouw!


Regelmatig gewijzigde bestemming

Het Klooster de Stad Gods is zo’n voorbeeld van regelmatig wijzigende bestemmingen. In 1900 begonnen als villa en in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Duitse bezetter, namen de zusters Augustinessen er hun intrek in 1946. Een kapel en drie woonvleugels werden toegevoegd, als gevolg van deze herbestemming van het gebouw. Half mei 2014 vertrokken de laatste zusters en werd het gebouw voor diverse andere doeleinden gebruikt. 

Wonen bij September

In 2022/2023 kreeg het markante gebouw in de bossen van Hilversum via wonen-met-zorg-aanbieder “Wonen bij September” de jongste herbestemming voor de komende jaren. Er zijn 45 ruim opgezette appartementen voor ouderen met dementie gerealiseerd. De rest van het gebouw is aangepast op de specifieke eisen die aan deze bewoning inclusief zorg- en dienstverlening worden gesteld.

Een deel van de appartementen is bestemd voor de overgebleven zusters Augustinessen, die uit Utrecht terugkeren naar het gebouw waar ze eerder gewoond en gewerkt hebben.

Bewaard achter metal-stud wanden van MAT Afbouw

De typische kenmerken van gebruik door een religieuze orde worden in deze herbestemming voor het overgrote deel “bewaard” achter de metal-stud wanden van MAT afbouw. Daarmee wordt nu al vooruitgekeken naar een mogelijk toekomstige herbestemming, waarbij de religieuze elementen wellicht wel weer een prominente rol zullen spelen.

Een vóórzetwand

In het voormalig klooster zijn bijvoorbeeld de religieuze beelden en de biechtstoel behouden gebleven, hoewel ze op dit moment niet meer in het zicht staan of gebruikt worden. In dit geval betekent de MAT-voorzetwand ook echt een vóórzetwand… Eentje die als het moet later weer weggehaald kan worden.

Comfort en veiligheid

Bij de herbestemming hoort een nieuwe naam: September Hilversum Villa Monnikenberg. “Een prachtig, statig, maar vooral warm en sfeervol huis”, aldus de website van Wonen bij September. Een functioneel gebouw ook, dat met stootvaste gipskarton-wanden (o.a. Diamond-board) en estrich-vloeren te voorkoming van geluidsoverlast, ruimschoots voldoet aan de huidige eisen rondom het comfortabel wonen en verzorgen van hulpbehoevende ouderen.

Authentieke elementen ingepast

De authentieke houten constructies in de oorspronkelijke bouw (zie foto’s) maken nog steeds deel uit van dit “sfeervol huis”. Maar nu zijn ze “ingepakt” in ruim isolatiemateriaal, vezelversterkte gipskarton wanden en ook plafonds van gipskarton. Een sterk staaltje vakwerk, met een hoogwaardig afwerkingsniveau. Een specialiteit van MAT Afbouw op basis van vele jaren aan kennis en ervaring.

Opdrachtgever bouw: Wonen bij September – Woerden

Opdrachtgever MAT Afbouw: Aalberts Bouw –  Loosdrecht


Een gedegen plan van aanpak maken

Er is qua afbouw veel mogelijk bij de herbestemming van gebouwen. Ook voor monumentale gebouwen. Een groot deel van het succes wordt bepaald door vóóraf een gedegen plan van aanpak te maken. Uiteraard door overleg met de bij de bouw en afbouw betrokken partners.

Neem direct contact op

Het beste van MAT Afbouw

Wilt u ook onze meest spraakmakende projecten, mooiste foto's en het laatste nieuws in uw mailbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Abonneer nu
MAT Groep logo

TOONAANGEVEND (AF)BOUWEN AAN DE RUIMTE VAN MORGEN

TOONAANGEVEND (AF)BOUWEN AAN DE RUIMTE VAN MORGEN