DIRECT CONTACT?
BEL ONS: (0418) 58 70 70

De studio’s Amsterdam

De studio’s Amsterdam

Het beleid van Amsterdam is gericht op het terugdringen van leegstand in de stad terug en het beter benutten van de schaarse ruimte. Dat lukt in de Studio’s Amsterdam.

Met de transformatie van het ± 36.000 m² monumentale GAK-kantoor (langs de A10) spelen vastgoedontwikkelaar AM en woningcoöperatie Stadgenoot daar op in. Het gebouw behoudt zijn oorspronkelijke karakter.

De studio’s, 320 studenten- en starterswoningen, zijn tussen 28-35 m² en voorzien van een eigen badkamer, keuken en vloerverwarming/-koeling. Het gebouw voorziet in een luxe entree met een huismeester, servicebalie, wasserette, coffeecorner en wifi voor de bewoners.

Naast de bekende eisen met betrekking tot geluidsisolatie en brandwerendheid, was de doorlooptijd van één verdieping per week een zeer stevige eis op dit project.

WONINGSCHEIDENDE CONSTRUCTIE

De draagconstructie van het ruim 50 jaar oude gebouw bestaat uit een stalen skelet van kolommen in een stramien van steeds 4 meter, met stalen balken en een dunne prefab betonnen cassettevloer van krap 40 mm dik. Een nauwelijks woningscheidend te noemen constructie. Voor het beoogde gebruik moest echter wel voldaan worden aan het bouwbesluit en golden zowel verticaal als horizontaal de woningscheidende eisen.

TRILLINGSVRIJ ONTKOPPELD EN VRIJDRAGEND VAN WAND TOT WAND

De vanuit het bestek omschreven trillingsvrij ontkoppelde plagyp-d constructie, met een dubbele laag brandwerende gipskartonbeplating, was kostbaar en vanwege de vele ophangpunten tijdverslindend en risicovol met betrekking tot geluidslekken.

Vrijdragend, van wand tot wand was een beter alternatief, echter de overspanning noopte tot extra ophangpunten. Het aantal koppelingen, met alle risico’s van dien, maakte ook deze methodiek tot niet de meest optimale.

OPHANGING VAN HET PLAFOND

Ook het stalen skelet uit de jaren 60, gevuld met een prefab cassettevloer, dat bijzonder maatvast is, werkte mee in de keuze voor een compleet andere aanpak. De maatvoering van het plafond van iedere unit werd gedaan aan de vloerkant van de verdieping erboven. De ophanging van het plafond kon zo door de vloer heen rechtstandig naar beneden statisch bevestigd worden, los van overige constructiedelen.

Slechts zes ophangpunten dragen het complete plafond, dat op geen enkele andere wijze constructief met de rest van de unit is verbonden. Onder de vloer kon, met behulp van een letterlijk op gewicht uitgebalanceerde verende ontkoppeling, een losdragende constructie worden aangebracht. Er zijn slechts 6 ophangpunten toegepast in plaats van 36, met een afveerfrequentie afgestemd op het hogere gewicht per afhanging.

Die werd uiteraard voorzien van isolatie en een dubbele laag brandwerende gipskarton. Vervolgens is op de vloer van de bovenliggende verdieping een zwevende dekvloer aangebracht.

HERGEBRUIK EN RENOVEREN VAN DE HOOGSTE KLASSE

De Studio’s tonen hergebruik en renoveren van de hoogste klasse. Qua tempo, diversiteit en hoeveelheid. Het eindresultaat heeft inmiddels de gewaardeerde innovatie aan het oog onttrokken.

Er waren geen proefopstellingen nodig, aanpassingen zijn niet meer verricht. In één keer goed, net als in de reeds gerealiseerde bioscopen, echter nu in een studio. De metingen achteraf zijn het bewijs.

Het compleet anders benaderen van de gestelde eisen heeft zich bewezen en is klaar voor nieuwe projecten.

Neem direct contact op

Het beste van MAT Afbouw

Wilt u ook onze meest spraakmakende projecten, mooiste foto's en het laatste nieuws in uw mailbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Abonneer nu
MAT Groep logo

TOONAANGEVEND (AF)BOUWEN AAN DE RUIMTE VAN MORGEN

TOONAANGEVEND (AF)BOUWEN AAN DE RUIMTE VAN MORGEN