DIRECT CONTACT?
BEL ONS: (0418) 58 70 70

Vakman worden in de afbouw

Vakman worden in de afbouw

Vakman worden in de afbouw. Dat doel staat de 20-jarige Zaltbommelaar Bryan Houkes (foto rechts) helder voor ogen. Daar is hij dagelijks enthousiast mee bezig. In dienst van erkend leerbedrijf MAT Afbouw en als leerling van de BBL-opleiding Afbouwmonteur bij NOA Opleidingsbedrijf Afbouw Zuid Nederland in Rosmalen.

Theorie en praktijk gaan hand in hand, hoewel het leren en doen in de praktijk duidelijk de overhand heeft. Zeker voor Bryan, die in Ricky Nijhuis een vakbekwame en nog jonge (30 jaar) leermeester heeft gevonden. Samen werken ze vanuit Zaltbommel op uitdagende en niet alledaagse afbouwprojecten voor MAT Afbouw of voor MAT Veilig. “Voor MAT Veilig komen we regelmatig op spannende plekken. Soms zie ik ze wel eens in het journaal of zo en dan denk ik … daar heb ik toch maar mooi aan gewerkt.”

“Heel goed worden in het afbouwvak”

“Ik ben trots op m’n werk,” legt Bryan uit. “Het is mooi om iets met de handen te maken. Dat geeft mij plezier in het werk en het gevoel dat ik nuttig ben. Helemaal als je dat kunt doen met collega’s die je het metal-stud-vak willen leren, zoals Ricky. Daar ben ik echt heel blij mee. Want ik wil gewoon heel goed worden in het afbouwvak. Mij ontwikkelen, voorman worden en dan maar zien wat er nog mogelijk is. Daar heb ik echt zin in.”

Aan enthousiasme geen gebrek dus, wat Bryan betreft. Hij weet van aanpakken, wil z’n geld verdienen, wil van anderen leren en werkt heel bewust aan zijn toekomst. Die positieve instelling zorgt ervoor dat hij geen moeite heeft om ’s morgens vroeg op te staan om samen met Ricky naar de projecten in met name de Randstad te rijden.

Verkorte versie BBL Afbouwmonteur

PDF artikel NOA

Bryan doorloopt, op basis van eerdere scholing, de verkorte opleiding (2 jaar) tot allround afbouwmonteur. “Ik heb een aantal vrijstellingen en verwacht eind van dit jaar (2020) klaar te zijn. Over deze opleiding ben ik wel positief. Je krijgt nu echt les in metal stud. En er zijn nog een paar jongens in de klas die serieus met dit vak bezig zijn. Maar het meest leer ik toch op de bouwplaats van Ricky en andere MAT-c0llega’s. Ricky is mijn mentor. Gelukkig wel, want ik kan het heel goed vinden met hem. Ik kan hem altijd vragen stellen of appen. Hij wil mij dingen uitleggen. Waarom we iets op een bepaalde manier doen. Of waarom je juist iets niet moet doen. Hij leert je nadenken over het werk en vooruit denken. En als ik iets anders bedenk, dan hebben we het daar over. Het moet ook voor mij logisch zijn. We willen allebei iets goed maken en het liefst ook slimme oplossingen bedenken. Het net weer wat beter doen.”

Mentor Ricky Nijhuis

Een leerling die iets wil leren om heel goed te worden in het afbouwvak, is voor mentor Ricky Nijhuis uiteraard niet verkeerd. “Nee, dat maakt het leuk om met Bryan samen te werken. Hij denkt na, neemt aan wat nodig is en wil er gewoon iets van maken. Nou, dan wil ik dat ook wel. En er is heel wat te delen door de bijzondere projecten die we bij MAT Afbouw maken. Dat vind je niet zomaar ergens anders.”

Wil je ook een vakman worden in de afbouw?

Bryan verbaast zich er over dat er zo weinig jongeren zijn die eveneens een mooi vak met de handen willen leren terwijl ze ook een goed maandinkomen binnen halen. “Ik vertel er wel eens over in de vriendengroep, maar dan kijken ze me vooral vreemd aan dat ik elke dag om 5.15 uur opsta om naar de bouw te gaan. Zij zien dat niet zitten, maar ik geef er niks om. Je went er snel aan. Ik ben lekker bezig met m’n toekomst en die ziet er goed uit!”

Ben je jong en wil je ook een vakman worden in de afbouw? Ben je enthousiast geworden door de ervaringen van Bryan? Wil je ook profiteren van een mentor zoals Ricky op bijzondere afbouwprojecten? Neem dan contact op met Marco Mooren van MAT Afbouw (0418 58 70 42) om te bespreken wat mogelijk is qua werken en leren.

 

Neem direct contact op

Het beste van MAT Afbouw

Wilt u ook onze meest spraakmakende projecten, mooiste foto's en het laatste nieuws in uw mailbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Abonneer nu
MAT Groep logo

TOONAANGEVEND (AF)BOUWEN AAN DE RUIMTE VAN MORGEN

TOONAANGEVEND (AF)BOUWEN AAN DE RUIMTE VAN MORGEN