DIRECT CONTACT?
BEL ONS: (0418) 58 70 70

Repeterende woningbouw met prefab van MAT Afbouw

Repeterende woningbouw met prefab van MAT Afbouw

MAT Afbouw zet fors in op prefabricage (prefab). Met name als het om “repeterende woningbouw” gaat. Projecten waarbij een grote hoeveelheid dezelfde appartementen, met name studentenwoningen, via metal stud worden gebouwd in een bestaand casco.

De afgelopen jaren had MAT Afbouw jaarlijks een dergelijk groot project onder handen. Het begon in 2013 met 960 studentenwoningen op Campus Diemen. Het leverde een schat aan kennis en ervaring op. De jaren daarna hebben we regelmatig projecten op deze wijze uitgevoerd en is het proces steeds verder geoptimaliseerd. Het 2020-prefab-project “500 woningen Poeldijkstraat Amsterdam” toont aan dat de voordelen van repeterende woningbouw met prefab van MAT Afbouw dermate groot zijn, dat ongetwijfeld meer van dergelijke projecten zullen volgen.

Kijken op project “Startmotor Rotterdam”

Wie eenmaal gezien heeft hoe het werkt, wordt enthousiast over deze doorontwikkeling in de moderne afbouw. Zo verging het de opdrachtgevers van project Poeldijkstraat Amsterdam. Op het project “Startmotor Rotterdam” konden de beslissers van Bot Bouw (Heerhugowaard) op voorhand al een indruk krijgen van de voordelen die met prefab te behalen zijn. Op hun eigen project wordt dit werkelijkheid gemaakt.

“Als de trein eenmaal rijdt, dan gaat het hard,” aldus Mark Verzandvoort. Hij is de man bij MAT Afbouw die de prefab-ontwikkelingen bij MAT Afbouw vanaf de start omarmd heeft en van het optimaliseren van het systeem een ware sport heeft gemaakt. “Het is de kunst om op elk project de werkwijze te verfijnen. Kleine verbeteringen soms, maar als het om repeterende woningbouw gaat, dan heeft dat direct groot effect. Dit geldt zowel voor nieuwbouw als voor transformaties.”

De voordelen van repeterende woningbouw met prefab van MAT Afbouw

Het is aan Mark om de voordelen van repeterende woningbouw met prefab van MAT Afbouw te benoemen. Daar heeft hij geen enkele moeite mee. “Zeker niet. Ik zet ze op een rijtje:

  • forse tijdwinst tijdens de bouw
  • strakkere planning mogelijk
  • constante hoge kwaliteit
  • veel minder afval (productie + bouwplaats)
  • schonere bouwplaats.”

Dat zijn stuk voor stuk voordelen waar opdrachtgevers enthousiast van worden. Van de te behalen tijdwinst en daarbij duidelijk minder arbeid op de bouwplaats misschien wel het meest. Maar ook de andere voordelen zijn op hedendaagse bouwplaatsen doorslaggevend geworden. Bijvoorbeeld dat partijen die volgen op het werk dat MAT Afbouw gemaakt heeft, voordeel hebben van de constante hoge kwaliteit.

Efficiënt inzetten van materialen, middelen en arbeid

Aan de “voorkant” van het proces wordt extra tijd geïnvesteerd om dat later in het proces in veelvoud terug te winnen. Mark: “Als je de materialen gipskarton en staal, de middelen CNC- en zaagmachine en transport tot op de juiste plek op de bouwplaats én de arbeid van afbouwmonteurs echt efficiënt wilt inzetten, dan kost dat tijd en overleg. Het zit ‘m in de details, omdat elke bouwplaats anders is. Maar ik durf wel te zeggen dat het nu ook in die voorbereidingsfase sneller gaat, omdat we gewoon over meer kennis en ervaring beschikken op de drie gebieden die ik genoemd heb. We weten waar we moeten zijn voor de materialen. Het staal op maat, zowel de U- als de C-profielen, wordt voor ons keurig, per woning, op maat gemaakt. We kunnen vrijwel alles zelf prefabriceren en we beschikken over eigen logistieke middelen. En inmiddels hebben de afbouwmonteurs ook geleerd mee te gaan in dit specifieke systeem van repeterend bouwen met prefab.”

IKEA-manier van werken

Dat afbouwmonteurs anders te werk moeten gaan op een prefab-project, wordt gedemonstreerd op het project Poeldijkstraat, waar kleine appartementen met keuken, verwarming, toilet en badkamer een hoge mate van precisie en maatvastheid vereisen. Daarvoor zijn o.a. mallen gemaakt om steeds weer tot op de millimeter nauwkeurig te kunnen werken. Het is een kwestie van “hou je aan het plan”. Vertrouw erop dat alles zó goed is aangeleverd dat het alleen nog in elkaar gezet hoeft te  worden. Een soort van IKEA-manier van werken dus. Past een stuk gipskartonplaat net niet? Dan heb je niet het goede deel. Niet schaven of zagen, maar omruilen voor het juiste deel. Dat is aanwezig. “Dat is even wennen, maar het zorgt er wel voor dat iedereen blij wordt van de manier waarop een groot project met een groot aantal dezelfde woningen gemaakt kan worden,” aldus Mark.

Prefab 3.0

Nieuwe grote projecten waarbij de voordelen van prefab optimaal benut kunnen worden, zijn welkom. “Ik kijk weer uit naar het volgende werk. Er zit veel uitdaging in om op projectniveau de puntjes op de i te zetten. Ideeën over wat ik noem “prefab 3.0″ zijn er ook. Het is leuk om steeds weer met elkaar nieuwe oplossingen te bedenken voor alle gebieden die met prefab te maken hebben. De voldoening is groot als het werkt, resultaat oplevert en het gewaardeerd wordt,” besluit Mark Verzandvoort.

Nieuwsgierig geworden naar de voordelen van repeterende woningbouw met prefab van MAT Afbouw? Neem dan snel contact met ons op.

Neem direct contact op

Het beste van MAT Afbouw

Wilt u ook onze meest spraakmakende projecten, mooiste foto's en het laatste nieuws in uw mailbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Abonneer nu
MAT Groep logo

TOONAANGEVEND (AF)BOUWEN AAN DE RUIMTE VAN MORGEN

TOONAANGEVEND (AF)BOUWEN AAN DE RUIMTE VAN MORGEN